Fundusze Europejskie
Opcje dostępności Włącz powiększenie czcionki Włącz wysoki kontrast Włącz lektora
Wyszukiwarka Mapa strony
  1. Bezpłatny Rodzinny Plan Żywieniowy

Bezpłatny Rodzinny Plan Żywieniowy

Bezpłatny Rodzinny Plan Żywieniowy

Małopolski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia zachęca do skorzystania z nowej funkcji znajdującej się na portalu Diety NFZ pod nazwą „Rodzinny Plan Żywieniowy”. Jest to innowacyjne rozwiązanie zapewniające zdrowe posiłki dla całej rodziny.

Korzystanie z tej bezpłatnej aplikacji jest bardzo proste. Wystarczy zalogować się na stronie: https://diety.nfz.gov.pl/, wybrać plan rodzinny, jednorazowo wprowadzić imiona członków rodziny, określić dla nich zapotrzebowanie energetyczne za pomocą kalkulatora BMI – osobny jest dla dzieci i młodzieży w wieku od 4 do 17 lat. Po zatwierdzeniu, wygenerowany zostanie jadłospis na 28 dni. Pod każdym daniem znajduje się wskazówka jak procentowo podzielić przygotowaną potrawę pomiędzy członków rodziny. Aplikacja pozwoli zaplanować, co możecie wspólnie zjeść, ale to Wy decydujecie czy lubicie taką potrawę, jeśli nie - wymieniacie ją na inną w podobnej kaloryczności!

Można także wygenerować listę zakupów na żądany przedział czasowy. W tym celu należy zaznaczyć pierwszy i ostatni żądany dzień (podświetlamy na żółto). Na zaproponowanej liście można oznaczyć posiadane już produkty przed pobraniem listy zakupów.

Rodzinny plan żywieniowy to możliwość gotowania zdrowego, zbilansowanego posiłku dla całej rodziny, dostarczającego niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach i kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Praktyczne i nieskomplikowane dania to także oszczędność czasu, którego wielu osobom brakuje.

Plan żywieniowy opracowany został na postawie diety DASH i stanowi receptę na zdrowie dla nas i naszych bliskich. Dieta DASH nie tylko pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze, ale również zapobiega jego rozwojowi, sprzyja poprawie w przypadku zaburzeń lipidowych, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. Jest zalecana przez wiele towarzystw naukowych, m.in. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne, Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego, czy Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego.

fot. Diety.nfz.gov.pl

 

Dietoprofilaktyka to jeden z elementów profilaktyki pierwotnej, który ma na celu utrzymanie dobrego stanu zdrowia lub jego polepszenie. Pomaga zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia chorób lub zaburzeń zdrowia. Dzięki wdrożeniu określonych zasad racjonalnego odżywiania się oraz modyfikację błędów żywieniowych możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby dietozależne, takie jak cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidowe, choroby serca i układu krążenia, osteoporoza, próchnica czy nowotwory.

Dietoterapia to określony sposób odżywiania się w trakcie choroby. Najczęściej stanowi uzupełnienie farmakoterapii przyspieszając proces powrotu do zdrowia, obniżając ryzyko powikłań oraz interakcji leków z żywnością. Jest niezbędna w chorobach układu pokarmowego oraz alergiach. Może stanowić uzupełnienie leczenia chorób neurodegeneracyjnych oraz autoimmunologicznych. Narodowy Fundusz Zdrowia podkreśla rolę dietoterapii w leczeniu schorzeń, zawsze z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb żywieniowych, wydolności narządów, reakcji organizmu na niektóre składniki żywności w wyniku rozwoju choroby.

fot. Diety.nfz.gov.pl

 

Narodowy Fundusz Zdrowia zachęca do zaznajomienia się z materiałami zamieszczonymi:

Małopolski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia zachęca do skorzystania z nowej funkcji znajdującej się na portalu Diety NFZ pod nazwą „Rodzinny Plan Żywieniowy”. Jest to innowacyjne rozwiązanie zapewniające zdrowe posiłki dla całej rodziny. Korzystanie z tej bezpłatnej aplikacji jest bardzo proste. Wystarczy zalogować się na stronie: https://diety.nfz.gov.pl/, wybrać plan rodzinny, jednorazowo wprowadzić imiona członków rodziny, określić dla nich zapotrzebowanie energetyczne za pomocą kalkulatora BMI – osobny jest dla dzieci i młodzieży w wieku od 4 do 17 lat. Po zatwierdzeniu, wygenerowany zostanie jadłospis na 28 dni. Pod każdym daniem znajduje się wskazówka jak procentowo podzielić przygotowaną potrawę pomiędzy członków rodziny. Aplikacja pozwoli zaplanować, co możecie wspólnie zjeść, ale to Wy decydujecie czy lubicie taką potrawę, jeśli nie - wymieniacie ją na inną w podobnej kaloryczności! Można także wygenerować listę zakupów na żądany przedział czasowy. W tym celu należy zaznaczyć pierwszy i ostatni żądany dzień (podświetlamy na żółto). Na zaproponowanej liście można oznaczyć posiadane już produkty przed pobraniem listy zakupów. Rodzinny plan żywieniowy to możliwość gotowania zdrowego, zbilansowanego posiłku dla całej rodziny, dostarczającego niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach i kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Praktyczne i nieskomplikowane dania to także oszczędność czasu, którego wielu osobom brakuje. Plan żywieniowy opracowany został na postawie diety DASH i stanowi receptę na zdrowie dla nas i naszych bliskich. Dieta DASH nie tylko pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze, ale również zapobiega jego rozwojowi, sprzyja poprawie w przypadku zaburzeń lipidowych, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. Jest zalecana przez wiele towarzystw naukowych, m.in. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne, Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego, czy Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego. fot. Diety.nfz.gov.pl   Dietoprofilaktyka to jeden z elementów profilaktyki pierwotnej, który ma na celu utrzymanie dobrego stanu zdrowia lub jego polepszenie. Pomaga zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia chorób lub zaburzeń zdrowia. Dzięki wdrożeniu określonych zasad racjonalnego odżywiania się oraz modyfikację błędów żywieniowych możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby dietozależne, takie jak cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidowe, choroby serca i układu krążenia, osteoporoza, próchnica czy nowotwory. Dietoterapia to określony sposób odżywiania się w trakcie choroby. Najczęściej stanowi uzupełnienie farmakoterapii przyspieszając proces powrotu do zdrowia, obniżając ryzyko powikłań oraz interakcji leków z żywnością. Jest niezbędna w chorobach układu pokarmowego oraz alergiach. Może stanowić uzupełnienie leczenia chorób neurodegeneracyjnych oraz autoimmunologicznych. Narodowy Fundusz Zdrowia podkreśla rolę dietoterapii w leczeniu schorzeń, zawsze z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb żywieniowych, wydolności narządów, reakcji organizmu na niektóre składniki żywności w wyniku rozwoju choroby. fot. Diety.nfz.gov.pl   Narodowy Fundusz Zdrowia zachęca do zaznajomienia się z materiałami zamieszczonymi: na stronie Akademii NFZ https://akademia.nfz.gov.pl/kalendarz-2021/ dotyczącymi profilaktyki: raka jelita grubego, chorób nerek, słuchu, otyłości u dzieci, e-uzależnień oraz chorób odkleszczowych na profilu Facebook: „Profilaktyka w praktyce I Małopolska”: https://www.facebook.com/Profilaktyka-w-praktyce-I-Ma%C5%82opolska-104814154956329