Fundusze Europejskie
Opcje dostępności Włącz powiększenie czcionki Włącz wysoki kontrast Włącz lektora
Wyszukiwarka Mapa strony
  1. Pokaz gotowania i warsztaty z przygotowywania potraw z jagnięciny

Pokaz gotowania i warsztaty z przygotowywania potraw z jagnięciny

Pokaz gotowania i warsztaty z przygotowywania potraw z jagnięciny
22 listopada 2021 roku w Stanicy Turystycznej w Brniu odbył się pokaz gotowania oraz warsztaty kulinarne, na których przygotowywano potrawy z jagnięciny. Warsztaty poprowadził znany kucharz restauracji Hotelu Copernicus w Krakowie - Marcin Filipkiewicz. Organizatorami przedsięwzięcia byli: Województwo Małopolskie, Powiat Dąbrowski oraz Zespół Szkół im. K.K. Baczyńskiego w Dąbrowie Tarnowskiej.
 
W wydarzeniu uczestniczyła klasa III TŻP wraz z wychowawczynią Anną Dudkiewicz. Na pokazie kulinarnym obecni byli także: Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Anna Glixelli Starosta Dąbrowski Lesław Wieczorek, Wicestarosta Krzysztof Bryk, Dyrektor Robert Pantera, a także Panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze Swarzowa.
 
W ramach warsztatów przygotowano 4 potrawy:
  • rillettes z pstrąga ojcowskiego,
  • ragu z jagnięciny z leśnymi grzybami,
  • comber jagnięcy,
  • ossobuco jagnięce.
Do gotowania wykorzystano małopolskie produkty regionalne, tradycyjne oraz rekomendowane do „Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska”.
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
22 listopada 2021 roku w Stanicy Turystycznej w Brniu odbył się pokaz gotowania oraz warsztaty kulinarne, na których przygotowywano potrawy z jagnięciny. Warsztaty poprowadził znany kucharz restauracji Hotelu Copernicus w Krakowie - Marcin Filipkiewicz. Organizatorami przedsięwzięcia byli: Województwo Małopolskie, Powiat Dąbrowski oraz Zespół Szkół im. K.K. Baczyńskiego w Dąbrowie Tarnowskiej.   W wydarzeniu uczestniczyła klasa III TŻP wraz z wychowawczynią Anną Dudkiewicz. Na pokazie kulinarnym obecni byli także: Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Anna Glixelli Starosta Dąbrowski Lesław Wieczorek, Wicestarosta Krzysztof Bryk, Dyrektor Robert Pantera, a także Panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze Swarzowa.   W ramach warsztatów przygotowano 4 potrawy: rillettes z pstrąga ojcowskiego, ragu z jagnięciny z leśnymi grzybami, comber jagnięcy, ossobuco jagnięce. Do gotowania wykorzystano małopolskie produkty regionalne, tradycyjne oraz rekomendowane do „Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska”. Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.