Fundusze Europejskie
Opcje dostępności Włącz powiększenie czcionki Włącz wysoki kontrast Włącz lektora
Wyszukiwarka Mapa strony
  1. „Sernik z fantazją” ze Strojcowa najsmaczniejszym ciastem sernikowym

„Sernik z fantazją” ze Strojcowa najsmaczniejszym ciastem sernikowym

„Sernik z fantazją” ze Strojcowa najsmaczniejszym ciastem sernikowym

14 czerwca w stanicy turystycznej w Brniu odbył się finał „Konkursu na najsmaczniejsze ciasto sernikowe”. Koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia, które wzięły w nim udział zaprezentowały swoje własne i niezawodne przepisy, a także talenty do pieczenia i zdobienia. Ciasta nie tylko zachwycały wyglądem, oryginalnością, pomysłowością przygotowania i sposobem podania, ale też wspaniałym i nietuzinkowym smakiem.

I miejsce w konkursie przyznano dla Koła Gospodyń Wiejskich w Strojcowie za „Sernika z fantazją”.

II miejsce zajął „Sernik kwiatowa łąka” Koła Gospodyń Wiejskich w Swarzowie, natomiast III miejsce „Zalipianka” Stowarzyszenia Zalipiańskich Malarek.

Wyróżnienia przyznano dla:

  • Koła Gospodyń Wiejskich w Mędrzechowie (Ciasto: Puszysty Sernik)
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Dąbrówkach Breńskich (Sernik Dąbrówczański)
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Mędrzechowskiej (Sernik Cytrusowy)
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Grądach (Sernik z owocami lata)
  • Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi Suchy Grunt (Sernik z gorącym mlekiem)
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Ujściu Jezuickim (Sernik Staszka)
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Pawłowie (Sernik Elżbiety)
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Gręboszowie (Sernik Niezawodny)
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Lubaszu (Sernik)
  • Koła Gospodyń Wiejskich Bieniaszowice – Okręg (Serowa Rozkosz)
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Gruszowie Wielkim (Sernik tradycyjny z „babcinego przepisu”)
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Borusowej (Sernik Sasanek)
  • Stowarzyszenia Kobiet Wsi Nieczajna (Sernikowa fantazja)
  • Stowarzyszenia Kobiet Wsi Smęgorzów (Sernik z gorącym mlekiem)
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Podborzu (Sernik z nutą cytrynową)

Ciasta za zgodność z regulaminem konkursu, walory smakowe, elementy dekoracyjne i estetykę wykonania oraz oryginalność i pomysłowość oceniało Jury w składzie:

  • Krzysztof Bryk – Wicestarosta Powiatu Dąbrowskiego
  • Marzena Pabian - miłośniczka pieczenia ciast, prowadząca pracownię cukierniczą „Lawendowy Zapach i Anielski Smak”
  • Agnieszka Jarzwiec – nauczyciel w Zespole Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Tarnowie, miłośniczka pieczenia ciast
  • Anna Morawiec – Kierownik Biura Powiatowego Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej
  • Małgorzata Mazur – doradca Biura Powiatowego Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej
    miało nie lada orzech do zgryzienia.

Nagrody i wyróżnienia dla wszystkich uczestników konkursu zostały wręczone przez Starostę Dąbrowskiego Lesława Wieczorka, Wicestarostę Krzysztofa Bryka, Burmistrza Szczucina Jana Sipiora, Wójta Gminy Bolesław Kazimierza Olearczyka oraz Wójta Gminy Mędrzechów Krzysztofa Korca.

W czasie finału konkursu odbył się wykład Barbary Jagły z Maniowa na temat walorów smakowych i zdrowotnych serów z mleka krów rasy jersey. Uczestnicy mogli również spróbować wyrobów z jej ekologicznego gospodarstwa.

Nagrodą w konkursie były zaproszenia dla pań z kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń kobiet na profesjonalne warsztaty kulinarne z przygotowania i dekoracji ciast, które odbędą się w dwóch terminach tj. 21-22 czerwca i 28-29 czerwca po 10 osób. Uczestnicy otrzymali również nagrody książkowe i upominki promocyjne Powiatu Dąbrowskiego.

Po wręczeniu nagród odbyła się degustacja wszystkich ciast.

Konkurs został zorganizowany przez Stowarzyszenie Samorządów Powiatu Dąbrowskiego w ramach projektu pn. „Warsztaty pieczenia i dekoracji ciast dla Kół Gospodyń Wiejskich z Powiatu Dąbrowskiego II edycja” dofinansowanego z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.

14 czerwca w stanicy turystycznej w Brniu odbył się finał „Konkursu na najsmaczniejsze ciasto sernikowe”. Koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia, które wzięły w nim udział zaprezentowały swoje własne i niezawodne przepisy, a także talenty do pieczenia i zdobienia. Ciasta nie tylko zachwycały wyglądem, oryginalnością, pomysłowością przygotowania i sposobem podania, ale też wspaniałym i nietuzinkowym smakiem. I miejsce w konkursie przyznano dla Koła Gospodyń Wiejskich w Strojcowie za „Sernika z fantazją”. II miejsce zajął „Sernik kwiatowa łąka” Koła Gospodyń Wiejskich w Swarzowie, natomiast III miejsce „Zalipianka” Stowarzyszenia Zalipiańskich Malarek. Wyróżnienia przyznano dla: Koła Gospodyń Wiejskich w Mędrzechowie (Ciasto: Puszysty Sernik) Koła Gospodyń Wiejskich w Dąbrówkach Breńskich (Sernik Dąbrówczański) Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Mędrzechowskiej (Sernik Cytrusowy) Koła Gospodyń Wiejskich w Grądach (Sernik z owocami lata) Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi Suchy Grunt (Sernik z gorącym mlekiem) Koła Gospodyń Wiejskich w Ujściu Jezuickim (Sernik Staszka) Koła Gospodyń Wiejskich w Pawłowie (Sernik Elżbiety) Koła Gospodyń Wiejskich w Gręboszowie (Sernik Niezawodny) Koła Gospodyń Wiejskich w Lubaszu (Sernik) Koła Gospodyń Wiejskich Bieniaszowice – Okręg (Serowa Rozkosz) Koła Gospodyń Wiejskich w Gruszowie Wielkim (Sernik tradycyjny z „babcinego przepisu”) Koła Gospodyń Wiejskich w Borusowej (Sernik Sasanek) Stowarzyszenia Kobiet Wsi Nieczajna (Sernikowa fantazja) Stowarzyszenia Kobiet Wsi Smęgorzów (Sernik z gorącym mlekiem) Koła Gospodyń Wiejskich w Podborzu (Sernik z nutą cytrynową) Ciasta za zgodność z regulaminem konkursu, walory smakowe, elementy dekoracyjne i estetykę wykonania oraz oryginalność i pomysłowość oceniało Jury w składzie: Krzysztof Bryk – Wicestarosta Powiatu Dąbrowskiego Marzena Pabian - miłośniczka pieczenia ciast, prowadząca pracownię cukierniczą „Lawendowy Zapach i Anielski Smak” Agnieszka Jarzwiec – nauczyciel w Zespole Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Tarnowie, miłośniczka pieczenia ciast Anna Morawiec – Kierownik Biura Powiatowego Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej Małgorzata Mazur – doradca Biura Powiatowego Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej miało nie lada orzech do zgryzienia. Nagrody i wyróżnienia dla wszystkich uczestników konkursu zostały wręczone przez Starostę Dąbrowskiego Lesława Wieczorka, Wicestarostę Krzysztofa Bryka, Burmistrza Szczucina Jana Sipiora, Wójta Gminy Bolesław Kazimierza Olearczyka oraz Wójta Gminy Mędrzechów Krzysztofa Korca. W czasie finału konkursu odbył się wykład Barbary Jagły z Maniowa na temat walorów smakowych i zdrowotnych serów z mleka krów rasy jersey. Uczestnicy mogli również spróbować wyrobów z jej ekologicznego gospodarstwa. Nagrodą w konkursie były zaproszenia dla pań z kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń kobiet na profesjonalne warsztaty kulinarne z przygotowania i dekoracji ciast, które odbędą się w dwóch terminach tj. 21-22 czerwca i 28-29 czerwca po 10 osób. Uczestnicy otrzymali również nagrody książkowe i upominki promocyjne Powiatu Dąbrowskiego. Po wręczeniu nagród odbyła się degustacja wszystkich ciast. Konkurs został zorganizowany przez Stowarzyszenie Samorządów Powiatu Dąbrowskiego w ramach projektu pn. „Warsztaty pieczenia i dekoracji ciast dla Kół Gospodyń Wiejskich z Powiatu Dąbrowskiego II edycja” dofinansowanego z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.   Zachęcamy do obejrzenia relacji w Telewizji Tarnowska.tv: