Fundusze Europejskie
Opcje dostępności Włącz powiększenie czcionki Włącz wysoki kontrast Włącz lektora
Wyszukiwarka Mapa strony
  1. Smaki i zapachy Powiśla Dąbrowskiego – promocja książki

Smaki i zapachy Powiśla Dąbrowskiego – promocja książki

Smaki i zapachy Powiśla Dąbrowskiego – promocja książki

10 listopada br. w zespole dworsko – parkowym w Brniu odbyła się promocja książki pt. „Smaki i zapachy Powiśla Dąbrowskiego”.

W uroczystości zorganizowanej przez Stowarzyszenie Samorządów Powiatu Dąbrowskiego, wydawcy tej publikacji wzięli udział członkowie tej organizacji reprezentujący samorząd powiatowy i samorządy gminne, zaproszeni goście a przede wszystkim przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu, które prezentowały się w książce.

„Smaki i zapachy Powiśla Dąbrowskiego” to publikacja wydana w ramach projektu „Smaki Powiśla Dąbrowskiego” zrealizowanego przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

Celem tego projektu jest pobudzenie zainteresowania mieszkańców powiatu oraz województwa małopolskiego wiedzą o tradycjach i dziedzictwie kulinarnym regionu dąbrowskiego, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Projekt polegał na przygotowaniu i wydaniu książki wraz z opisem tradycyjnych dań kulinarnych z powiatu dąbrowskiego m.in. wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Publikacja  zawiera receptury i zdjęcia potraw ze wszystkich 7 gmin powiatu dąbrowskiego. Opisuje również  historię powstania potraw oraz organizację, która jest autorem danego dania. Wstęp do książki został napisany przez Annę Morawiec - Kierownika Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej
i poświęcony jest informacjom na temat dziedzictwa kulturowego regionu.

Publikacja książki poprzedzona była warsztatami kulinarnymi, które odbyły się we wszystkich gminach powiatu dąbrowskiego.

Podczas spotkania Tadeusz Kwiatkowski Starosta Dąbrowski podziękował Kołom Gospodyń Wiejskich za zaangażowanie przy realizacji tego przedsięwzięcia i wręczył im okolicznościowe dyplomy.

Cieszę się z tak licznej obecności Państwa. Świadczy to o tym, że warto czynić starania, aby pozyskiwać fundusze zewnętrzne na promowanie lokalnych grup czy stowarzyszeń. To już kolejna publikacja wydana przez nasze stowarzyszenie. W tym miejscu pragnę serdecznie podziękować Panom Burmistrzom oraz Wójtom za współpracę, ale szczególnie dziękuję Paniom i Panom zaangażowanym w Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia, którzy chętnie wzięli udział w tych warsztatach. Szczególnie ważne jest to, że w warsztatach tych brały udział również dzieci i młodzież. To drodzy państwo zasługuje na szczególne wyrazy uznania, gdyż ważne jest abyśmy naszą wiedzę mogli przekazać młodemu pokoleniu – powiedział Tadeusz Kwiatkowski.

Obecny na spotkaniu Witold Morawiec Wójt Gminy Olesno również wyraził swoje zadowolenie z wydania tej publikacji prezentującej lokalne organizacje, które w swojej działalności promują dziedzictwo kulinarne regionu.

Uczestnicy spotkania mogli również zobaczyć zdjęcia z organizowanych warsztatów, wyeksponowane na specjalnie przygotowanej wystawie.

Promocja publikacji zakończyła się degustacją dań i produktów opisanych w książce.  

10 listopada br. w zespole dworsko – parkowym w Brniu odbyła się promocja książki pt. „Smaki i zapachy Powiśla Dąbrowskiego”. W uroczystości zorganizowanej przez Stowarzyszenie Samorządów Powiatu Dąbrowskiego, wydawcy tej publikacji wzięli udział członkowie tej organizacji reprezentujący samorząd powiatowy i samorządy gminne, zaproszeni goście a przede wszystkim przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu, które prezentowały się w książce. „Smaki i zapachy Powiśla Dąbrowskiego” to publikacja wydana w ramach projektu „Smaki Powiśla Dąbrowskiego” zrealizowanego przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego. Celem tego projektu jest pobudzenie zainteresowania mieszkańców powiatu oraz województwa małopolskiego wiedzą o tradycjach i dziedzictwie kulinarnym regionu dąbrowskiego, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Projekt polegał na przygotowaniu i wydaniu książki wraz z opisem tradycyjnych dań kulinarnych z powiatu dąbrowskiego m.in. wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Publikacja  zawiera receptury i zdjęcia potraw ze wszystkich 7 gmin powiatu dąbrowskiego. Opisuje również  historię powstania potraw oraz organizację, która jest autorem danego dania. Wstęp do książki został napisany przez Annę Morawiec - Kierownika Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej i poświęcony jest informacjom na temat dziedzictwa kulturowego regionu. Publikacja książki poprzedzona była warsztatami kulinarnymi, które odbyły się we wszystkich gminach powiatu dąbrowskiego. Podczas spotkania Tadeusz Kwiatkowski Starosta Dąbrowski podziękował Kołom Gospodyń Wiejskich za zaangażowanie przy realizacji tego przedsięwzięcia i wręczył im okolicznościowe dyplomy. „Cieszę się z tak licznej obecności Państwa. Świadczy to o tym, że warto czynić starania, aby pozyskiwać fundusze zewnętrzne na promowanie lokalnych grup czy stowarzyszeń. To już kolejna publikacja wydana przez nasze stowarzyszenie. W tym miejscu pragnę serdecznie podziękować Panom Burmistrzom oraz Wójtom za współpracę, ale szczególnie dziękuję Paniom i Panom zaangażowanym w Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia, którzy chętnie wzięli udział w tych warsztatach. Szczególnie ważne jest to, że w warsztatach tych brały udział również dzieci i młodzież. To drodzy państwo zasługuje na szczególne wyrazy uznania, gdyż ważne jest abyśmy naszą wiedzę mogli przekazać młodemu pokoleniu – powiedział Tadeusz Kwiatkowski. Obecny na spotkaniu Witold Morawiec Wójt Gminy Olesno również wyraził swoje zadowolenie z wydania tej publikacji prezentującej lokalne organizacje, które w swojej działalności promują dziedzictwo kulinarne regionu. Uczestnicy spotkania mogli również zobaczyć zdjęcia z organizowanych warsztatów, wyeksponowane na specjalnie przygotowanej wystawie. Promocja publikacji zakończyła się degustacją dań i produktów opisanych w książce.   Pliki do pobrania Pobierz plik Publikacja kulinarna Smaki i Zapachy Powiśla Dąbrowskiego.pdf