Fundusze Europejskie
Opcje dostępności Włącz powiększenie czcionki Włącz wysoki kontrast Włącz lektora
Wyszukiwarka Mapa strony
  1. Szkolenie dotyczące Rolniczego Handlu Detalicznego

Szkolenie dotyczące Rolniczego Handlu Detalicznego

Szkolenie dotyczące Rolniczego Handlu Detalicznego

Już w najbliższy piątek, 7 lutego 2020 roku, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, biuro powiatowe w Dąbrowie Tarnowskiej serdecznie zaprasza mieszkańców Powiśla Dąbrowskiego do udziału w szkoleniu specjalistycznym.

Tematem przewodnim spotkania aktywizującego obszary wiejskie, będzie omówienie zasad wprowadzających znaczne ułatwienia w produkcji i sprzedaży żywności przez rolników.

W myśl obowiązujących ustaw — rolnicy mogą obecnie sprzedawać żywność bezpośrednio do sklepów, stołówek, restauracji i podobnych placówek tego typu. Jednakże, aby sprzedaż odbywała się w zgodzie z przepisami, producenci powinni spełnić określone wymagania, które wprawdzie w chwili obecnej nie wymagają ogromnego, biurokratycznego wysiłku ze strony rolnika, ale warto je znać i stosować.

Dla mieszkańców powiatu — zwyczajnych konsumentów, rolniczy handel detaliczny staje się możliwością świadomego dokonywania wyboru, mianowicie — jaką żywność i gdzie ją kupimy. Za rolnikiem murem stoi jego nazwisko, adres zamieszkania oraz jakość produkowanej żywności, ponieważ najczęściej znamy producenta i wiemy, czego możemy oczekiwać od produktów. Za marketem natomiast przemawia reklama, ładne opakowanie, czasami cena. Wybór należy do nas i pięknie jest, gdy decyzję o zakupie żywności podejmujemy świadomie.

Wielu mieszkańców Powiśla Dąbrowskiego zaopatruje się od „zawsze” bezpośrednio u rolników. Kupujemy miód, jajka, owoce i warzywa, mięso itd. itd. Wiemy również, u kogo można zakupić pyszne, tradycyjne ciasto, ser, wiejską kiełbasę, czy kiszoną kapustę, tym bardziej więc stopniowa legalizacja tego rynku, ale przede wszystkim jego rozwój wydaje się dla wszystkich — producentów i konsumentów — niezwykle istotny.

Przecież o wielkim zainteresowaniu mieszkańców Powiśla możliwością skosztowania, na przykład: pierogów, dżemów, soków, wędlin, czy innych gotowych potraw i dań bezpośrednio od rolnika — świadczą między innymi długie kolejki do stoisk podczas okazjonalnych imprez, jakie odbywają się na terenie powiatu: takich jak dożynki powiatowe i gminne, Święto Ziemniaka, kiermasze przedświąteczne itd., itd. Znaczne uproszczenie przepisów pozwala dzisiaj rolnikom na produkcję i sprzedaż przetworzonej żywności nie tylko od święta, jednakże wielu producentów nie posiada odpowiedniej wiedzy prawnej dotyczącej tych przepisów oraz obawia się kontroli i sankcji finansowych.

Dlatego serdecznie zapraszamy do udziału w szkoleniu, podczas którego przedstawiciele instytucji państwowych z terenu powiatu, przybliżą Państwu zasady Rolniczego Handlu Detalicznego, jak również przedstawią zasady i możliwości dofinansowania przedsięwzięć związanych z przetwórstwem żywności.

Anna Morawiec Kierownik Powiatowego Zespołu Doradczego MODR w Dąbrowie Tarnowskiej/ mags

Już w najbliższy piątek, 7 lutego 2020 roku, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, biuro powiatowe w Dąbrowie Tarnowskiej serdecznie zaprasza mieszkańców Powiśla Dąbrowskiego do udziału w szkoleniu specjalistycznym. Tematem przewodnim spotkania aktywizującego obszary wiejskie, będzie omówienie zasad wprowadzających znaczne ułatwienia w produkcji i sprzedaży żywności przez rolników. W myśl obowiązujących ustaw — rolnicy mogą obecnie sprzedawać żywność bezpośrednio do sklepów, stołówek, restauracji i podobnych placówek tego typu. Jednakże, aby sprzedaż odbywała się w zgodzie z przepisami, producenci powinni spełnić określone wymagania, które wprawdzie w chwili obecnej nie wymagają ogromnego, biurokratycznego wysiłku ze strony rolnika, ale warto je znać i stosować. Dla mieszkańców powiatu — zwyczajnych konsumentów, rolniczy handel detaliczny staje się możliwością świadomego dokonywania wyboru, mianowicie — jaką żywność i gdzie ją kupimy. Za rolnikiem murem stoi jego nazwisko, adres zamieszkania oraz jakość produkowanej żywności, ponieważ najczęściej znamy producenta i wiemy, czego możemy oczekiwać od produktów. Za marketem natomiast przemawia reklama, ładne opakowanie, czasami cena. Wybór należy do nas i pięknie jest, gdy decyzję o zakupie żywności podejmujemy świadomie. Wielu mieszkańców Powiśla Dąbrowskiego zaopatruje się od „zawsze” bezpośrednio u rolników. Kupujemy miód, jajka, owoce i warzywa, mięso itd. itd. Wiemy również, u kogo można zakupić pyszne, tradycyjne ciasto, ser, wiejską kiełbasę, czy kiszoną kapustę, tym bardziej więc stopniowa legalizacja tego rynku, ale przede wszystkim jego rozwój wydaje się dla wszystkich — producentów i konsumentów — niezwykle istotny. Przecież o wielkim zainteresowaniu mieszkańców Powiśla możliwością skosztowania, na przykład: pierogów, dżemów, soków, wędlin, czy innych gotowych potraw i dań bezpośrednio od rolnika — świadczą między innymi długie kolejki do stoisk podczas okazjonalnych imprez, jakie odbywają się na terenie powiatu: takich jak dożynki powiatowe i gminne, Święto Ziemniaka, kiermasze przedświąteczne itd., itd. Znaczne uproszczenie przepisów pozwala dzisiaj rolnikom na produkcję i sprzedaż przetworzonej żywności nie tylko od święta, jednakże wielu producentów nie posiada odpowiedniej wiedzy prawnej dotyczącej tych przepisów oraz obawia się kontroli i sankcji finansowych. Dlatego serdecznie zapraszamy do udziału w szkoleniu, podczas którego przedstawiciele instytucji państwowych z terenu powiatu, przybliżą Państwu zasady Rolniczego Handlu Detalicznego, jak również przedstawią zasady i możliwości dofinansowania przedsięwzięć związanych z przetwórstwem żywności. Anna Morawiec Kierownik Powiatowego Zespołu Doradczego MODR w Dąbrowie Tarnowskiej/ mags