Fundusze Europejskie
Opcje dostępności Włącz powiększenie czcionki Włącz wysoki kontrast Włącz lektora
Wyszukiwarka Mapa strony
  1. Tłumy na Festiwalu Smaku w Woli Żelichowskiej

Tłumy na Festiwalu Smaku w Woli Żelichowskiej

Tłumy na Festiwalu Smaku w Woli Żelichowskiej

W niedzielne popołudnie, 18 sierpnia 2019 roku, w Woli Żelichowskiej odbył się Małopolski Festiwal Smaku. Impreza organizowana po raz piąty w tym roku przez Województwo Małopolskie, zawitała na Powiśle Dąbrowskie, a dokładniej do Gminy Gręboszów, na której terenie ma najliczniejsze w skali powiatu grupy Kół Gospodyń Wiejskich. Zgromadzonych przywitała Anna Pieczarka z Zarządu Województwa, a także gospodarz gminy Wójt Krzysztof Gil. Organizatorom towarzyszyli m.in. Poseł na Sejm RP Wiesław Krajewski, Senator RP Kazimierz Wiatr, Starosta Dąbrowski Lesław Wieczorek oraz Wicestarosta Krzysztof Bryk. Uczestnicy Festiwalu Smaku mieli możliwość degustacji różnorodnych smakołyków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich  specjalnie na tę okazję. Małopolskie przysmaki były także dostępne w strefie wystawców oferujących produkty tradycyjne i regionalne, które można było również zakupić.

Podczas imprezy odbył się konkurs na najsmaczniejsze dania i potrawy wystawione przez 16 kół gospodyń z terenu powiatu oraz 11 lokalnych producentów żywności z Małopolski. Zgłoszone produkty degustowało jury w składzie: przedstawicielka Zarządu Województwa Małopolskiego Anna Pieczarka, Starosta Dąbrowski Lesław Wieczorek, gospodarz gminy Gręboszów Krzysztof Gil, dyrektor Departamentu Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Promocji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego Monika Gubała oraz kuchmistrz Andrzej Polan znany szef kuchni prestiżowych hoteli w Polsce. Jury oceniało zarówno smak, jak i walory wizualne prezentowanych potraw.

W kategorii „Koła Gospodyń Wiejskich” pierwsze miejsce zdobyły panie z Woli Żelichowskiej za gulasz z kluskami babci Andzi. Wyróżnienia otrzymały: Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Radgoszcz za radgoskie parzoki, Koło Gospodyń Wiejskich Hubenice – Kozłów za zupę z dyni, Koło Gospodyń Wiejskich w Mędrzechowie za pączki z Mędrzechowa oraz Koło Gospodyń Wiejskich Ujście Jezuickie za wyluzowaną kaczkę nadziewaną wieprzowiną z żurawiną i jabłkami duszonymi w winie. Wśród produktów, zgłaszanych do konkursu przez lokalnych wystawców największą popularnością cieszyło się wino Irenka z Winnicy Bogu – Miła z Olesna. Wyróżnienia otrzymała firma Zawodny Tadeusz za miód nektarowy spadziowy oraz Lavendziarnia za lemoniadę lawendową Lavendynka.

- Festiwal Smaku w Woli Żelichowskiej jest najlepszym potwierdzeniem słuszności decyzji o organizowaniu w tym roku małopolskich wydarzeń kulinarnych także w mniejszych miejscowościach, w których dotąd nie było takich imprez. Zaangażowanie gospodyń z powiatu dąbrowskiego w przygotowanie różnych pyszności było bardzo duże, a frekwencja na festiwalu ogromna. Gorąco dziękuję również wójtowi Gręboszowa Krzysztofowi Gilowi za pomoc w organizacji piątej odsłony Małopolskiego Festiwalu Smaku – dodała Anna Pieczarka.

Festiwalowi towarzyszyły również dodatkowe atrakcje, wśród których znalazły się m.in. quiz wiedzy o Małopolsce, w którym można było wygrać atrakcyjne nagrody czy strefa zabaw dla najmłodszych. Zwieńczeniem smakowitego dnia był występ zespołu folkowego Pozytywnie Nakręceni z Pińczowa. Ponadto mistrz kuchni Andrzej Polan przez cały dzień serwował gościom Festiwalu dania, którymi składnikami były produkty lokalne, tradycyjne, regionalne. Największym uznaniem cieszyła się pieczeń jagnięca podawana w kwaśnicy z młodymi ziemniakami oraz śliwkami, a także pyszne kruche ciasto ze śliwkami i marcepanem.

Tegoroczny Małopolski Festiwal Smaku, przebiegający pod hasłem „Made in Małopolska”, organizowany jest przez Województwo Małopolskie już po raz piętnasty. To wyjątkowa impreza promująca unikatowe dziedzictwo kulinarne regionu, produkty regionalne, tradycyjne, lokalne i ekologiczne. W tym roku we wspólną organizację wydarzenia zaangażowało się siedem gmin: Brzesko, Wojnicz, Gręboszów, Krzeszowice, Słomniki, Podegrodzie i Krościenko nad Dunajcem.

Źródło: Biuro Prasowe UMWM/dagj/gd

W niedzielne popołudnie, 18 sierpnia 2019 roku, w Woli Żelichowskiej odbył się Małopolski Festiwal Smaku. Impreza organizowana po raz piąty w tym roku przez Województwo Małopolskie, zawitała na Powiśle Dąbrowskie, a dokładniej do Gminy Gręboszów, na której terenie ma najliczniejsze w skali powiatu grupy Kół Gospodyń Wiejskich. Zgromadzonych przywitała Anna Pieczarka z Zarządu Województwa, a także gospodarz gminy Wójt Krzysztof Gil. Organizatorom towarzyszyli m.in. Poseł na Sejm RP Wiesław Krajewski, Senator RP Kazimierz Wiatr, Starosta Dąbrowski Lesław Wieczorek oraz Wicestarosta Krzysztof Bryk. Uczestnicy Festiwalu Smaku mieli możliwość degustacji różnorodnych smakołyków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich  specjalnie na tę okazję. Małopolskie przysmaki były także dostępne w strefie wystawców oferujących produkty tradycyjne i regionalne, które można było również zakupić. Podczas imprezy odbył się konkurs na najsmaczniejsze dania i potrawy wystawione przez 16 kół gospodyń z terenu powiatu oraz 11 lokalnych producentów żywności z Małopolski. Zgłoszone produkty degustowało jury w składzie: przedstawicielka Zarządu Województwa Małopolskiego Anna Pieczarka, Starosta Dąbrowski Lesław Wieczorek, gospodarz gminy Gręboszów Krzysztof Gil, dyrektor Departamentu Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Promocji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego Monika Gubała oraz kuchmistrz Andrzej Polan znany szef kuchni prestiżowych hoteli w Polsce. Jury oceniało zarówno smak, jak i walory wizualne prezentowanych potraw. W kategorii „Koła Gospodyń Wiejskich” pierwsze miejsce zdobyły panie z Woli Żelichowskiej za gulasz z kluskami babci Andzi. Wyróżnienia otrzymały: Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Radgoszcz za radgoskie parzoki, Koło Gospodyń Wiejskich Hubenice – Kozłów za zupę z dyni, Koło Gospodyń Wiejskich w Mędrzechowie za pączki z Mędrzechowa oraz Koło Gospodyń Wiejskich Ujście Jezuickie za wyluzowaną kaczkę nadziewaną wieprzowiną z żurawiną i jabłkami duszonymi w winie. Wśród produktów, zgłaszanych do konkursu przez lokalnych wystawców największą popularnością cieszyło się wino Irenka z Winnicy Bogu – Miła z Olesna. Wyróżnienia otrzymała firma Zawodny Tadeusz za miód nektarowy spadziowy oraz Lavendziarnia za lemoniadę lawendową Lavendynka. - Festiwal Smaku w Woli Żelichowskiej jest najlepszym potwierdzeniem słuszności decyzji o organizowaniu w tym roku małopolskich wydarzeń kulinarnych także w mniejszych miejscowościach, w których dotąd nie było takich imprez. Zaangażowanie gospodyń z powiatu dąbrowskiego w przygotowanie różnych pyszności było bardzo duże, a frekwencja na festiwalu ogromna. Gorąco dziękuję również wójtowi Gręboszowa Krzysztofowi Gilowi za pomoc w organizacji piątej odsłony Małopolskiego Festiwalu Smaku – dodała Anna Pieczarka. Festiwalowi towarzyszyły również dodatkowe atrakcje, wśród których znalazły się m.in. quiz wiedzy o Małopolsce, w którym można było wygrać atrakcyjne nagrody czy strefa zabaw dla najmłodszych. Zwieńczeniem smakowitego dnia był występ zespołu folkowego Pozytywnie Nakręceni z Pińczowa. Ponadto mistrz kuchni Andrzej Polan przez cały dzień serwował gościom Festiwalu dania, którymi składnikami były produkty lokalne, tradycyjne, regionalne. Największym uznaniem cieszyła się pieczeń jagnięca podawana w kwaśnicy z młodymi ziemniakami oraz śliwkami, a także pyszne kruche ciasto ze śliwkami i marcepanem. Tegoroczny Małopolski Festiwal Smaku, przebiegający pod hasłem „Made in Małopolska”, organizowany jest przez Województwo Małopolskie już po raz piętnasty. To wyjątkowa impreza promująca unikatowe dziedzictwo kulinarne regionu, produkty regionalne, tradycyjne, lokalne i ekologiczne. W tym roku we wspólną organizację wydarzenia zaangażowało się siedem gmin: Brzesko, Wojnicz, Gręboszów, Krzeszowice, Słomniki, Podegrodzie i Krościenko nad Dunajcem. Źródło: Biuro Prasowe UMWM/dagj/gd