Fundusze Europejskie
Opcje dostępności Włącz powiększenie czcionki Włącz wysoki kontrast Włącz lektora
Wyszukiwarka Mapa strony
  1. Unijne środki dla partnerów KSOW z powiatu dąbrowskiego

Unijne środki dla partnerów KSOW z powiatu dąbrowskiego

Unijne środki dla partnerów KSOW z powiatu dąbrowskiego

Trzy projekty z powiatu dąbrowskiego uzyskały dofinansowanie w wysokości ponad 147 tys. zł na realizację projektów z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w województwie małopolskim tj. Powiat Dąbrowski, Gmina Szczucin i Stowarzyszenie Samorządów Powiatu Dąbrowskiego.

W dniu wczorajszym, w Departamencie Funduszy Europejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego w Krakowie, przedstawiciele samorządu powiatowego podpisali umowę na realizację projektu pn. „Promocja dziedzictwa kulinarnego Powiatu Dąbrowskiego”.

Powiat Dąbrowski reprezentował Starosta Lesław Wieczorek, Wicestarosta Krzysztof Bryk oraz Skarbnik Maria Sztorc. Dziedzictwo kulinarne odgrywa w obecnych czasach ważną rolę w promocji regionu i rolnictwa. Oferuje regionalną żywność, która swoim smakiem i unikalnością przyciąga różnych smakoszy. Dlatego projekt dotyczy promocji polskiej wsi i dziedzictwa kulturowego zagranicą poprzez zorganizowanie 7 stoisk wystawienniczych w Budapeszcie. Prezentacji stoisk będzie towarzyszyła degustacja potraw regionalnych przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z powiatu dąbrowskiego oraz broszura wydana w trzech wersjach językowych prezentująca dziedzictwo kulturowe powiatu dąbrowskiego.

Natomiast przedstawiciele Stowarzyszenia Samorządów Powiatu Dąbrowskiego podpisali umowę na realizację projektu pn. „Warsztaty pieczenia i dekoracji ciast dla Kół Gospodyń Wiejskich z Powiatu Dąbrowskiego”.

Stowarzyszenie było reprezentowane przez Przewodniczącego Zarządu Lesława Wieczorka, Wiceprzewodniczącego Zarządu Krzysztofa Kaczmarskiego i Skarbnika Kazimierza Olearczyka. Projekt dotyczy organizacji dwóch warsztatów dla 20 uczestniczek Kół Gospodyń Wiejskich z zakresu przygotowywania i zdobienia ciast.

Celem tego przedsięwzięcia jest wspieranie podnoszenia wiedzy wśród mieszkańców obszarów wiejskich, promowaniu kół gospodyń wiejskich, czyli wytwórców produktów lokalnych, polskiej żywności i polskiego rolnictwa.

W spotkaniu uczestniczył zastępca dyrektora Departamentu Funduszy Europejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego Roman Wcisło.

W tym roku blisko 1,1 mln zł ze środków unijnych zostało przeznaczone na realizację operacji w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w województwie małopolskim.

Trzy projekty z powiatu dąbrowskiego uzyskały dofinansowanie w wysokości ponad 147 tys. zł na realizację projektów z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w województwie małopolskim tj. Powiat Dąbrowski, Gmina Szczucin i Stowarzyszenie Samorządów Powiatu Dąbrowskiego. W dniu wczorajszym, w Departamencie Funduszy Europejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego w Krakowie, przedstawiciele samorządu powiatowego podpisali umowę na realizację projektu pn. „Promocja dziedzictwa kulinarnego Powiatu Dąbrowskiego”. Powiat Dąbrowski reprezentował Starosta Lesław Wieczorek, Wicestarosta Krzysztof Bryk oraz Skarbnik Maria Sztorc. Dziedzictwo kulinarne odgrywa w obecnych czasach ważną rolę w promocji regionu i rolnictwa. Oferuje regionalną żywność, która swoim smakiem i unikalnością przyciąga różnych smakoszy. Dlatego projekt dotyczy promocji polskiej wsi i dziedzictwa kulturowego zagranicą poprzez zorganizowanie 7 stoisk wystawienniczych w Budapeszcie. Prezentacji stoisk będzie towarzyszyła degustacja potraw regionalnych przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z powiatu dąbrowskiego oraz broszura wydana w trzech wersjach językowych prezentująca dziedzictwo kulturowe powiatu dąbrowskiego. Natomiast przedstawiciele Stowarzyszenia Samorządów Powiatu Dąbrowskiego podpisali umowę na realizację projektu pn. „Warsztaty pieczenia i dekoracji ciast dla Kół Gospodyń Wiejskich z Powiatu Dąbrowskiego”. Stowarzyszenie było reprezentowane przez Przewodniczącego Zarządu Lesława Wieczorka, Wiceprzewodniczącego Zarządu Krzysztofa Kaczmarskiego i Skarbnika Kazimierza Olearczyka. Projekt dotyczy organizacji dwóch warsztatów dla 20 uczestniczek Kół Gospodyń Wiejskich z zakresu przygotowywania i zdobienia ciast. Celem tego przedsięwzięcia jest wspieranie podnoszenia wiedzy wśród mieszkańców obszarów wiejskich, promowaniu kół gospodyń wiejskich, czyli wytwórców produktów lokalnych, polskiej żywności i polskiego rolnictwa. W spotkaniu uczestniczył zastępca dyrektora Departamentu Funduszy Europejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego Roman Wcisło. W tym roku blisko 1,1 mln zł ze środków unijnych zostało przeznaczone na realizację operacji w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w województwie małopolskim.