Fundusze Europejskie
Opcje dostępności Włącz powiększenie czcionki Włącz wysoki kontrast Włącz lektora
Wyszukiwarka Mapa strony
  1. Za nami powiatowy konkurs kulinarny dla uczniów

Za nami powiatowy konkurs kulinarny dla uczniów

Za nami powiatowy konkurs kulinarny dla uczniów

11 lutego 2020 roku odbył się powiatowy konkurs kulinarny dla młodzieży szkół ponadpodstawowych. Wzięli w nim udział uczniowie technikum gastronomicznego z Zespołu Szkół im. K. K. Baczyńskiego w Dąbrowie Tarnowskiej. Młodzież przystąpiła do rywalizacji w pięciu dwuosobowych zespołach. Ich zadaniem było przyrządzenie potrawy na bazie wieprzowiny rasy puławskiej.

Młodzi kucharze przez 2 godziny gotowali w kuchni stanicy turystycznej w Brniu, wykazując się talentem kulinarnym i umiejętnościami. Zwycięzców wyłoniło jury, które przez cały czas towarzyszyło uczestnikom konkursu, podpatrując ich zmagania w kuchni. Młodzież w działaniach wspierała Anna Dudkiewicz, a także dyrekcja szkoły i uczniowie.

Komisja w składzie: przewodnicząca Beata Kosińska - Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach, Krzysztof Bryk - Wicestarosta Dąbrowski, Agnieszka Durand, Ewa Wielgus - Hotel Cristal Park Dąbrowa Tarnowska, Magdalena Wilkosz - TARSMAK ® Gondek i Wspólnicy sp. j. oraz Wioletta Zarębska - Redaktor Naczelny Tarnowskiej.tv, miała nie łatwe zadanie. Oceniała zarówno walory smakowe dania, jak i stopień trudności jego wykonania oraz wygląd i sposób podania. Wybór najlepszego dania nie był łatwy. Ostatecznie zwyciężyła polędwiczka faszerowana zapiekana w cieście francuskim.

Wyniki konkursu:

I miejsce

  • drużyna nr 2, w składzie: Natalia Chrabąszcz i Laura Chruściecka za polędwiczkę faszerowaną zapiekaną w cieście francuskim  

II miejsce

  • drużyna nr 3, w składzie: Wiktoria Krawczyk i Szymon Galus
  • drużyna nr 4, w składzie: Klaudia Gadziała i Natalia Ciąbor

III miejsce

  • drużyna nr 1, w składzie Aleksandra Panek i Amelia Kupiec
  • drużyna nr 5, w składzie: Natalia Garstka i Anastazja Szymkowiak

Zespoły zaprezentowały swoje dzieła kulinarne podczas finału konkursu, na którym zgromadzili się między innymi: Poseł na Sejm RP Wiesław Krajewski, przedstawiciele samorządu powiatowego: Lesław Wieczorek Starosta Dąbrowski i Krzysztof Bryk Wicestarosta, wójtowie i burmistrzowie z terenu powiatu, Kierownik Terenowego Zespół Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej Anna Morawiec, reprezentujący Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Tomasz Parzybut, dyrektorzy i przedstawiciele szkół i instytucji powiatowych oraz członkowie organizacji pozarządowych.

Gościem specjalnym wydarzenia była Agnieszka Durand reprezentantka Polski w cukiernictwie i jedna z najlepszych polskich kucharzy, która serwowała desery m.in. dla Michaiła Gorbaczowa, Vladimira Putina, Paula Mc Cartneya i szczególnych gości arabskiego króla Abdullaha i jego następcy króla Salmana. W 2015 roku pracując w Arabii Saudyjskiej zdobyła brązowy medal w Kulinarnym Pucharze Świata.

Konkurs został zorganizowany w ramach projektu „Rasa Puławska w konkursie kulinarnym szkół gastronomicznych” przez Starostwo Powiatowe w Dąbrowie Tarnowskiej, Terenowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej. Sfinansowano go z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Reportaż z wydarzenia przygotowany przez Telewizję Tarnowska.tv:
11 lutego 2020 roku odbył się powiatowy konkurs kulinarny dla młodzieży szkół ponadpodstawowych. Wzięli w nim udział uczniowie technikum gastronomicznego z Zespołu Szkół im. K. K. Baczyńskiego w Dąbrowie Tarnowskiej. Młodzież przystąpiła do rywalizacji w pięciu dwuosobowych zespołach. Ich zadaniem było przyrządzenie potrawy na bazie wieprzowiny rasy puławskiej. Młodzi kucharze przez 2 godziny gotowali w kuchni stanicy turystycznej w Brniu, wykazując się talentem kulinarnym i umiejętnościami. Zwycięzców wyłoniło jury, które przez cały czas towarzyszyło uczestnikom konkursu, podpatrując ich zmagania w kuchni. Młodzież w działaniach wspierała Anna Dudkiewicz, a także dyrekcja szkoły i uczniowie. Komisja w składzie: przewodnicząca Beata Kosińska - Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach, Krzysztof Bryk - Wicestarosta Dąbrowski, Agnieszka Durand, Ewa Wielgus - Hotel Cristal Park Dąbrowa Tarnowska, Magdalena Wilkosz - TARSMAK ® Gondek i Wspólnicy sp. j. oraz Wioletta Zarębska - Redaktor Naczelny Tarnowskiej.tv, miała nie łatwe zadanie. Oceniała zarówno walory smakowe dania, jak i stopień trudności jego wykonania oraz wygląd i sposób podania. Wybór najlepszego dania nie był łatwy. Ostatecznie zwyciężyła polędwiczka faszerowana zapiekana w cieście francuskim. Wyniki konkursu: I miejsce drużyna nr 2, w składzie: Natalia Chrabąszcz i Laura Chruściecka za polędwiczkę faszerowaną zapiekaną w cieście francuskim   II miejsce drużyna nr 3, w składzie: Wiktoria Krawczyk i Szymon Galus drużyna nr 4, w składzie: Klaudia Gadziała i Natalia Ciąbor III miejsce drużyna nr 1, w składzie Aleksandra Panek i Amelia Kupiec drużyna nr 5, w składzie: Natalia Garstka i Anastazja Szymkowiak Zespoły zaprezentowały swoje dzieła kulinarne podczas finału konkursu, na którym zgromadzili się między innymi: Poseł na Sejm RP Wiesław Krajewski, przedstawiciele samorządu powiatowego: Lesław Wieczorek Starosta Dąbrowski i Krzysztof Bryk Wicestarosta, wójtowie i burmistrzowie z terenu powiatu, Kierownik Terenowego Zespół Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej Anna Morawiec, reprezentujący Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Tomasz Parzybut, dyrektorzy i przedstawiciele szkół i instytucji powiatowych oraz członkowie organizacji pozarządowych. Gościem specjalnym wydarzenia była Agnieszka Durand reprezentantka Polski w cukiernictwie i jedna z najlepszych polskich kucharzy, która serwowała desery m.in. dla Michaiła Gorbaczowa, Vladimira Putina, Paula Mc Cartneya i szczególnych gości arabskiego króla Abdullaha i jego następcy króla Salmana. W 2015 roku pracując w Arabii Saudyjskiej zdobyła brązowy medal w Kulinarnym Pucharze Świata. Konkurs został zorganizowany w ramach projektu „Rasa Puławska w konkursie kulinarnym szkół gastronomicznych” przez Starostwo Powiatowe w Dąbrowie Tarnowskiej, Terenowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej. Sfinansowano go z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Reportaż z wydarzenia przygotowany przez Telewizję Tarnowska.tv: https://www.tarnowska.tv/wiadomosci/5013,bren-przyszli-szefowie-kuchni-zaprezentowali-swoje-umiejetnosci-podczas-konkursu