Fundusze Europejskie
Opcje dostępności Włącz powiększenie czcionki Włącz wysoki kontrast Włącz lektora
Wyszukiwarka Mapa strony
  1. Zalipiańskie knedle ze śliwkami podbiły Wojewódzki Konkurs „Innowacyjna Małopolska tradycja i dziedzictwo kulinarne”

Zalipiańskie knedle ze śliwkami podbiły Wojewódzki Konkurs „Innowacyjna Małopolska tradycja i dziedzictwo kulinarne”

Zalipiańskie knedle ze śliwkami podbiły  Wojewódzki Konkurs „Innowacyjna Małopolska tradycja i dziedzictwo kulinarne”

W dniu 27 lipca Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, przeprowadził Wojewódzki Konkurs „Innowacyjna Małopolska tradycja i dziedzictwo kulinarne”.
Celem inicjatywy było kultywowanie i propagowanie tradycji i dziedzictwa kulinarnego oraz odkrywanie innowacyjnych dań kulinarnych i produktów lokalnych. Do oceny konkursowej swoje specjały przygotowały koła gospodyń wiejskich oraz producenci produktów lokalnych z całej Małopolski. W konkursie udział wzięły również koła gospodyń wiejskich z powiatu dąbrowskiego.

Laureatów konkursu wyłoniła komisja konkursowa w składzie: Dyrektor MODR Dominik Pasek jako przewodniczący komisji, Prorektor prof. Andrzej Bogdał - Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Dyrektor Anna Glixelli - Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM, Dyrektor dr Michał Szanduła - Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego UR im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, zastępca Dyrektora Iwona Ciećko - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Krakowie, dr Paweł Radomski - przedstawiciel Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach, dla której ocena wysokiej skali kunsztu kulinarnego była nie lada wyzwaniem, przyznając nagrody i wyróżnienia:

Kategoria Danie Kulinarne:
I miejsce: KGW Wsi Zalipie za „Knedle ze śliwkami”
II miejsce: KGW Mników za „Żurek mnikowski na zakwasie żytnim”
III miejsce: Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Zagartowice za „Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebula jabłkiem i rozmarynem”
Wyróżnienie: Stowarzyszenie „3Wionki” w Jastrzębi za „Zupę Chrzonówkę”

Kategoria Produkt Lokalny:
I miejsce: Tłocznia Owoców „Pawłowski” za „Kwiaty czarnego bzu zalewane łososińskim sokiem tłoczonym z jabłek”
II miejsce: KGW w Osieczanach za „Betlejemski sernik z pianą”
III miejsce: Monika Kubik za „Ser podpuszczkowy typu bundz z dodatkiem pomidora świeżego, czosnku polskiego i świeżej bazylii”
Wyróżnienie: KGW w Chechle za „Ziołowy Czar Chechła”

Laureaci Konkursu otrzymali nagrody sfinansowane przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w obydwu kategoriach w wysokości: I miejsce - 3000 zł, II miejsce - 2500 zł, III miejsce - 2000 zł oraz wyróżnienie - 1500 zł.

Uczestniczy otrzymali również nagrody rzeczowe ufundowane przez: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Balicach, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie.

W trakcie spotkania dr Krzysztof Duda Prodziekan ds. Studenckich Wydziału Filozoficznego Akademii Ignatianum w Krakowie nakreślił znaczenie tradycji i dziedzictwa kulinarnego. Znaczenie lokalnych produktów w kulturze wiejskiej zostało odebrane przez uczestników jako inspiracja do odkrywania zapomnianych tradycji.
Przebieg konkursu uświetnił występ Rodzinnej Kapeli Kościelnioki.
W ramach przedsięwzięcia zorganizowana została wystawa z udziałem producentów produktów lokalnych, gdzie dla odwiedzających przygotowano promocję i degustację produktów regionalnych i tradycyjnych.

Foto: MODR Karniowice, PZDR w Dąbrowie Tarnowskiej

W dniu 27 lipca Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, przeprowadził Wojewódzki Konkurs „Innowacyjna Małopolska tradycja i dziedzictwo kulinarne”. Celem inicjatywy było kultywowanie i propagowanie tradycji i dziedzictwa kulinarnego oraz odkrywanie innowacyjnych dań kulinarnych i produktów lokalnych. Do oceny konkursowej swoje specjały przygotowały koła gospodyń wiejskich oraz producenci produktów lokalnych z całej Małopolski. W konkursie udział wzięły również koła gospodyń wiejskich z powiatu dąbrowskiego.Laureatów konkursu wyłoniła komisja konkursowa w składzie: Dyrektor MODR Dominik Pasek jako przewodniczący komisji, Prorektor prof. Andrzej Bogdał - Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Dyrektor Anna Glixelli - Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM, Dyrektor dr Michał Szanduła - Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego UR im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, zastępca Dyrektora Iwona Ciećko - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Krakowie, dr Paweł Radomski - przedstawiciel Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach, dla której ocena wysokiej skali kunsztu kulinarnego była nie lada wyzwaniem, przyznając nagrody i wyróżnienia:Kategoria Danie Kulinarne:I miejsce: KGW Wsi Zalipie za „Knedle ze śliwkami”II miejsce: KGW Mników za „Żurek mnikowski na zakwasie żytnim”III miejsce: Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Zagartowice za „Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebula jabłkiem i rozmarynem”Wyróżnienie: Stowarzyszenie „3Wionki” w Jastrzębi za „Zupę Chrzonówkę”Kategoria Produkt Lokalny:I miejsce: Tłocznia Owoców „Pawłowski” za „Kwiaty czarnego bzu zalewane łososińskim sokiem tłoczonym z jabłek”II miejsce: KGW w Osieczanach za „Betlejemski sernik z pianą”III miejsce: Monika Kubik za „Ser podpuszczkowy typu bundz z dodatkiem pomidora świeżego, czosnku polskiego i świeżej bazylii”Wyróżnienie: KGW w Chechle za „Ziołowy Czar Chechła”Laureaci Konkursu otrzymali nagrody sfinansowane przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w obydwu kategoriach w wysokości: I miejsce - 3000 zł, II miejsce - 2500 zł, III miejsce - 2000 zł oraz wyróżnienie - 1500 zł. Uczestniczy otrzymali również nagrody rzeczowe ufundowane przez: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Balicach, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie.W trakcie spotkania dr Krzysztof Duda Prodziekan ds. Studenckich Wydziału Filozoficznego Akademii Ignatianum w Krakowie nakreślił znaczenie tradycji i dziedzictwa kulinarnego. Znaczenie lokalnych produktów w kulturze wiejskiej zostało odebrane przez uczestników jako inspiracja do odkrywania zapomnianych tradycji.Przebieg konkursu uświetnił występ Rodzinnej Kapeli Kościelnioki.W ramach przedsięwzięcia zorganizowana została wystawa z udziałem producentów produktów lokalnych, gdzie dla odwiedzających przygotowano promocję i degustację produktów regionalnych i tradycyjnych. Foto: MODR Karniowice, PZDR w Dąbrowie Tarnowskiej