Zalipiańskie knedle ze śliwkami podbiły Wojewódzki Konkurs „Innowacyjna Małopolska tradycja i dziedzictwo kulinarne”
W dniu 27 lipca Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, przeprowadził Wojewódzki Konkurs „Innowacyjna Małopolska tradycja i dziedzictwo kulinarne”.
Celem inicjatywy było kultywowanie i propagowanie tradycji i dziedzictwa kulinarnego oraz odkrywanie innowacyjnych dań kulinarnych i produktów lokalnych. Do oceny konkursowej swoje specjały przygotowały koła gospodyń wiejskich oraz producenci produktów lokalnych z całej Małopolski. W konkursie udział wzięły również koła gospodyń wiejskich z powiatu dąbrowskiego.
Laureatów konkursu wyłoniła komisja konkursowa w składzie: Dyrektor MODR Dominik Pasek jako przewodniczący komisji, Prorektor prof. Andrzej Bogdał - Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Dyrektor Anna Glixelli - Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM, Dyrektor dr Michał Szanduła - Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego UR im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, zastępca Dyrektora Iwona Ciećko - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Krakowie, dr Paweł Radomski - przedstawiciel Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach, dla której ocena wysokiej skali kunsztu kulinarnego była nie lada wyzwaniem, przyznając nagrody i wyróżnienia:
Kategoria Danie Kulinarne:
I miejsce: KGW Wsi Zalipie za „Knedle ze śliwkami”
II miejsce: KGW Mników za „Żurek mnikowski na zakwasie żytnim”
III miejsce: Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Zagartowice za „Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebula jabłkiem i rozmarynem”
Wyróżnienie: Stowarzyszenie „3Wionki” w Jastrzębi za „Zupę Chrzonówkę”
Kategoria Produkt Lokalny:
I miejsce: Tłocznia Owoców „Pawłowski” za „Kwiaty czarnego bzu zalewane łososińskim sokiem tłoczonym z jabłek”
II miejsce: KGW w Osieczanach za „Betlejemski sernik z pianą”
III miejsce: Monika Kubik za „Ser podpuszczkowy typu bundz z dodatkiem pomidora świeżego, czosnku polskiego i świeżej bazylii”
Wyróżnienie: KGW w Chechle za „Ziołowy Czar Chechła”
Laureaci Konkursu otrzymali nagrody sfinansowane przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w obydwu kategoriach w wysokości: I miejsce - 3000 zł, II miejsce - 2500 zł, III miejsce - 2000 zł oraz wyróżnienie - 1500 zł.
Uczestniczy otrzymali również nagrody rzeczowe ufundowane przez: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Balicach, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie.
W trakcie spotkania dr Krzysztof Duda Prodziekan ds. Studenckich Wydziału Filozoficznego Akademii Ignatianum w Krakowie nakreślił znaczenie tradycji i dziedzictwa kulinarnego. Znaczenie lokalnych produktów w kulturze wiejskiej zostało odebrane przez uczestników jako inspiracja do odkrywania zapomnianych tradycji.
Przebieg konkursu uświetnił występ Rodzinnej Kapeli Kościelnioki.
W ramach przedsięwzięcia zorganizowana została wystawa z udziałem producentów produktów lokalnych, gdzie dla odwiedzających przygotowano promocję i degustację produktów regionalnych i tradycyjnych.
Foto: MODR Karniowice, PZDR w Dąbrowie Tarnowskiej
Przejdź do strony Wydziału Geodezji e-Puap
Przejdź do strony Elektroniczna Platforma
Usług Administracji Publicznej CEIDG
Przejdź do strony Centralna Ewidencja i Informacja
o Działalności Gospodarczej Przejdź do strony Dziennik Województwa
Małopolskiego Przejdź do strony Dziennik Ustaw
dziennikustaw.gov.pl Przejdź do strony Monitor Polski
monitorpolski.gov.pl Przejdź do strony Program ochrony powietrza
dla województwa małopolskiego Przejdź do strony Baza teleadresowa
podmiotów i organizacji pozarządowych realizujących
oddziaływania wobec osób stosujących przemoc w rodzinie
w Dąbrowie Tarnowskiej
ul. B. Joselewicza 5